Väder | Miljö

Är det soligare i Östra Harg?

Piloter vittnar om att det ofta är mindre moln över Roxen vid överflygning. En mulen dag spricker gärna molntäcket upp över Roxen och ”kustlinjen”. Ett mikroklimat som heta sommardagar är soligare och lite svalare än inne i centrala Linköping. Sant eller falskt? Vetenskapen kan kanske avgöra.

Fakta och verklighet om väder och miljö

På denna sida följer vi som äger och driver den helt privata domänen ostraharg.se väder-, klimat-, energi- och miljödebatten med sans, fakta och logik. Med påläst grundkunskap om jordens resurser anser vi, åter igen helt privat, att vi förmedlar en realistisk och sansad bild av väder- och klimatläget i Östra Harg och globalt. Genom att förmedla fakta i dessa frågor skapas en grund för sunt förnuft och framtidstro. Besök nedanstående sidor för faktakoll:

KlimatsansKlimatfaktaKlimat och miljörapporter  | Real Climate Science Bjorn Lomborg | Klimatforum | Klimatet 2019 i sammanfattning | Föreningen för landskapsskydd

Notera: Ovanstående länkar innehåller fakta angående såväl miljö som klimat. När det gäller klimatfuppvärmning finns i princip ett så kallat konsensus om att människan på något litet sätt påverkar klimatet. Det är kanske  inte den intressantaste frågan. Den är väl istället huruvida det är katastrofalt eller om det  finns fördelar med eventuell uppvärmning/ökning av  koldioxidhalt. Trots allt är nog andra mänskliga problem betydligt viktigare att fokusera på; krig, fattigdom, förtryck, rasism, föroreningar av skog, sjö och hav m. m.

Thorium: The Far Side of Nuclear - Molten Salt Chemical Stability https://youtu.be/qkYA_-pVvQo via @YouTube

Helt rätt! Det finns ingen annan lösning än en gymnasieamnesti - http://DN.SE https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-det-finns-ingen-annan-losning-an-en-gymnasieamnesti/

https://nt.se/nyheter/artikel/wl61ne8j

Befinner vi i oss i en klimatkris ? Näe, absolut inte! https://youtu.be/4-IQuqxsz1g via @YouTube

Det ”fossila” vi nu använder är växter som vissnat och övergått till brännbart ämne för miljoner år sedan. Vi återanvänder det för att skapa välstånd och en grönare värld där dagens växter tar upp koldioxid som finns lagrad. Förnybart i högsta grad alltså!

Ta itu med de bortglömda miljögifterna http://www.gp.se/1.34292540 via @goteborgsposten

https://www.skrivunder.com/stoppa_utvisningarna_av_afghanska_ungdomar?utm_source=twitter

Alla negativa miljökonsekvenser som vindkraften orsakar men som energimyndigheten inte verkar intressera sig för. https://wp.me/p53zeb-2Rv

Färre plast i havet än befarat, Forskning & Framsteg, 13 aug 2020: https://pressreader.com/article/282638919871637

Temperatur | Regn | Östra Harg

  11.9 °C 


Data från lokal väderstation i Östra Harg.

Varm sommar.

I Götaland är det svårt att peka ut något enskilt julitillfälle som det allra varmaste. De högsta temperaturerna fördelar sig på ett antal olika år, till exempel 1865, 1901, 1994 och 2010.

Källa:SMHI

Kall vinter.

Det svenska köldrekordet har ofta ett värde på -53° från Malgoviks folkskola någon mil väster om Vilhelmina i södra Lappland den 13 december 1941.

Källa: Wikipedia

Just nu! Klimatfakta av Staffan Mörner.

En riktigt lättläst bok som ger överblick över viktiga argument i klimatfrågan. Den kan köpas på Elsa Widdings förlag