Djurlivet vid Roxen

Det man inte tänker på är det rika djurlivet som finns på landsbygden helt nära Linköping. Vildsvin såklart men även ekorrar, fasaner, älgar, havsörn, rådjur, rävar, harar och mycket, mycket mer. Vissa besök är årstidsbundna, till exempel tranorna, grodorna, och svalorna.

Vill man vara riktigt nära natuen ska man klafsa ut i Häradskärret för närkontakt med älgar eller passa grodornas korta parningsperiod i kärrmarkerna runt Roxen. Enstaka tranpar stannar hela sommaren och trumpetar tidgt på morgnarna.

Ekorrar (europeisk ekorre) är inte så vanliga numera. Ibland dyker de dock upp och kan då vara både orädda och närgångna.

Ett besök inne i huset är en trevlig överraskning som måste förevigas.

Men trots allt är ekorren en opålitlig gnagare så fågelholkarna måste vara gnagsäkra.

Älgar traskar ofta in i trädgården. Ogenerat plaskar de i fiskdammen och dricker vatten. Unga älgar är helt orädda och ganska närgångna och nyfikna. Det ökade antalet skogsbränder anses bero på en ovanligt stor älgstam som gillar tall och löv men inte gran. Då planteras det gran i stället som är känslig för torka och därmed skogsbrand. Håll nere ägstammen och satsa på blandskog. Det håller emot eventuella bränder.

På sensommaren drar svalorna in över Östra Harg. Svalor lever nära människan och bygger bon i anslutning till, eller till och med inne i bostadshus, lador och liknande. De äter insektsätare som äter skadeinsekter och till skillnad från andra småfåglar äter de inte frön, och tar därför inte spannmål och förstör inte skördar. Detta är några orsaker till varför svalan är omtyckt och har fått en stark ställning inom flera kulturer.

Källa: Wikipedia

I början av 80-talet fanns färre än 100 frilevande vildsvin i Sverige. Idag ligger siffran, enligt länsstyrelsen i Östergötland, mellan 50 000 och 80 000! Trots att cirka 20 000 vildsvin skjuts varje år så skapar de problem för lantbrukarna i Östergötland.

Källa: Corren

Bin är bra! Det har vi i Östra Harg. Bin, precis som många andra djur och växter, påverkas negativt av människan, till exempel urbanisering, modernt jordbruk och miljögifter. Men också av andra faktorer, som naturligt förekommande parasiter och sjukdomar. Eller konkurrens från andra arter. 

Tack och lov är det inte stickmyggor utan tofsmyggor vilka inte är intresserade av människor. Det kan låta som att en stor fläkt är i gång från skogsdungarna runt Roxen ljumma sommarkvällar. Ett svagt dån som kan uppfattas som lite störande.

Tranan är en stor långbent och långhalsad flyttfågel.

Tranor är en återkommande gäst i östra Harg. En trevlig bekantskap som man aldrig kan få nog av att studera. På hösten drar de till Spanien eller Tunisien.

I Sverige har flera försök gjorts att anlägga så kallade fasanerier.

Men uppfödandet misslyckades gång på gång. Även försök vid Adelsnäs i Östergötland och på Öland att införa fasaner misslyckades. Senare lyckades man dock på flera ställen, särskilt i Skåne och Östergötland, med att uppföda fasaner och låta dem vistas och häcka i det fria. En trevlig och mycket ståtlig fågel som förekommer flitigt kring åkrar och ängar i Östra Harg.

Fasanen låter som en ”skrällig svårstartad bilmotor” tycker vissa. Lyssna själva!

Wikipedia